صفحه اصلی > مصالح : بتن بازیافتی چیست؟

بتن بازیافتی چیست؟

بتن بازیافتی | مجله سازه

بتن بازیافتی محصولی است که از بازیافت بتن‌های قدیمی و آسیب دیده تولید می‌شود. این محصول از جمله مصالح ساختمانی بسیار پرکاربرد است و انواع مختلفی از آن توسط افزودنی روان کننده تولید شده است تا در صنعت ساختمان  مورد استفاده قرار ‌گیرد. این بتن نقش مهمی در ساخت بناهای مستحکم و مقاوم دارد و کمتر بدان پرداخته شده است. مجله سازه در این مقاله به معرفی این بتن و مزایا و ویژگی‌های آن پرداخته است. برای کسب اطلاعات بیشتر درخصوص انواع مصالح ساختمانی با ما همراه شوید.

نحوه تولید بتن بازیافت شده

بتن یکی از مصالح ساختمانی می‌باشد که دسترسی بدان آسان بوده و قیمت مناسب و به صرفه‌ای دارد. از این رو این محصول در صنعت ساختمان بخوبی شناخته شده است. از انواع بتن برای مصارف گوناگون ساخت و ساز استفاده شده و هر نوع منحصربفرد آن دارای ویژگی‌های متفاوتی می‌باشد.

اگرچه مصالح ساختمانی با گذشت زمان و تغییرات آب و هوا کیفیت خود را از دست داده و دچار خوردگی می‌گردد، اما جالب است بدانید که آنها قابلیت بازیافت و استفاده مجدد دارند. بتن‌های بازیافت شده از انواع مصالحی هستند که از بتن‌های آسیب دیده تهیه شده و برخلاف باور عموم، محصولاتی باکیفیت بوده و ویژگی و عملکرد بسیار مناسبی دارند.

بازیافت، مانع از افزایش زباله‌های صنعتی و ضایعات محیطی شده و برای محیط زیست بسیار مناسب است. برای ساخت این محصول، بتن‌های ترک خورده و قدیمی را با استفاده از ابزار آلات مختلف خرد کرده و سپس تکه‌های کوچک به محل بازیافت منتقل شده تا طی عملیاتی ویژه و به وسیله مواد افزودنی بتن به محصولات جدیدی مبدل ‌شوند. در این فرآیند از دستگاه‌هایی که به خردکن‌های چکشی مجهز هستند، استفاده می‌شود. روند تولید این محصول به شرح زیر می‌باشد.

ابتدا بتن وارد دستگاه شده و با استفاده از ضربات محکم کاملا خرد می‌شود. سپس تکه‌های ریز و درشت از هم تفکیک و غربالگری می‌شوند و ذرات اضافی با کمک دستگاه‌ مکش و جریان آب جدا شده تا مواد خالص برای استفاده مجدد جمع آوری شوند. جهت تخریب نیز از چکش‌های بادی و دستگاه‌های برش و در برخی مواقع از فشار هیدرولیکی و یا گوی‌های فولادی استفاده می‌شود.

افزودنی‌های بتن بازیافتی

در فرآیند ساخت بتن بازیافت شده جهت ارتقای کیفیت و مقاومت، از برخی افزودنی‌های مختلف استفاده می‌کنند که انواع مختلفی داشته و هر یک ویژگی‌های متفاوتی در محصول ایجاد می‌نمایند. از انواع این افزودنی‌ها می‌توان به مواد کندگیر کننده، روان کننده بتن یا فوق روان کننده بتن، تندگیر کننده، حباب زا، پوزولانی، آب بند و گاز ساز اشاره نمود. در این بخش توضیحات مختصری درباره پرکاربذترین آنها ارائه می‌کنیم.

افزودنی روان کننده یا کاهنده آب

در مخلوط ملات جهت کاهش نیاز به آب، از روان کننده استفاده می‌شود. با کمک این محصول می‌توان با کمترین میزان آب، بتن را به کارایی و مقاومت مناسبی رساند.

افزودنی کندگیر کننده

این محصول سرعت هیدراتاسیون را کاهش داده و مدت زمان گیرش را افزایش می‌دهد. افزودنی کندگیر کننده در هوای گرم بیشتر استفاده می‌شود.

افزودنی زودگیر کننده

زمانی که لازم باشد تا سرعت گیرش بتن افزایش یابد تا روند کار تسریع شود، از این افزودنی استفاده می‌گردد. این محصول در فصول سرد یا مناطق سردسیر بیشتر استفاده می‌شود.

افزودنی‌های پوزولانی

این محصول سبب مقاومت بتن در برابر حملات سولفاتی و پدیده قلیایی شدن می‌شود که در دو نوع طبیعی و مصنوعی تولید عرضه می‌گردد.

افزودنی‌های فوق روان کننده بتن

برای داشتن یک بتن روان از این افزودنی استفاده می‌شود. درحقیقت موقع بتن ریزی در مکان‌های غیر قابل دسترس که امکان ویبره زنی ندارند و سازه‌های تقویت شده، افزودنی فوق روان کننده به بتن اضافه می‌شود.

جمع بندی
مجله سازه در این مقاله درخصوص یکی از مصالح پرکاربرد و مقرون بصرفه در صنعت ساخت و ساز اطلاعات جامعی را ارائه نموده است. بتن بازیافتی همان بتن استفاده شده‌ است که طی مدت زمان طولانی دچار شکستگی یا آسیب شده و دوباره به چرخه تولید باز گشته است. درواقع بتن قدیمی با افزودنی‌های مختلفی به محصولی جدید تبدیل می‌گردد. این افزودنی‌ها طی فرایند بازیافت به ترکیبات ملات اضافه شده تا کیفیت و مقاومت آن را افزایش دهد.

دیدگاهتان را بنویسید