صفحه اصلی > معماری : بافت تاریخی ایران متروکه می‌شود

بافت تاریخی ایران متروکه می‌شود

بافت تاریخی ایران | مجله سازه

بافت تاریخی ایران به عنوان یکی از جاذبه‌های توریستی کشورمان در همه جوامع بین المللی مطرح است. اما متاسفانه طبق صحبت‌های مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران این بافت تاریخی وضعیت جالبی ندارد و چنانچه نسبت بدان رسیدگی نشود، خالی از سکنه یا متروکه خواهد شد.

محمد آئینی با تاکید به لزوم بهبود وضعیت بافت تاریخی کشور اضحار داشت که این مسئله شدیدا به سرمایه گذاری نیاز داشته و باید سرمایه گذاران را به این امر ترغیب نمود.

به گزارش مجله سازه، طی مراسم رونمایی ۱۵ سند بازآفرینی محله‌های شهر تاریخی اصفهان، معاون وزیر راه و شهرسازی در خصوص بافت تاریخی کشور صحبت نمود و بر پتانسیل‌هایی که در این حوزه وجود دارد، تاکید کرد.

با مجله سازه از آخرین اخبار صنعت ساختمان مطلع شوید.

ساختمان‌های غیر ایمن در بافت تاریخی ایران

همزمان با مراسم رونمایی ۱۵ سند بازآفرینی محله‌های شهر تاریخی اصفهان، سومین نشست شورای انتقال تجارب بازآفرینی و اولین اجلاس تجارب بازآفرینی شهری منطقه ۲ کشور در مکان تاریخی خانه مشروطیت در شهر اصفهان برگزار شد.

در این مراسم محمد آئینی اعلام نمود که حدود 32،000 بافت تاریخی فرسوده که بیش از 330،000 سازه ناپایدار را شامل می‌شود در کشور وجود دارد.

طبق صحبت‌های مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری بیشتر بافت‌ تاریخی کشور خالی از سکنه بوده، درحالیکه هویت و ارزش تاریخی زیادی دارند.

با توجه به این مطلب درصورتی که به این ابنیه توجه کافی نشود، به سرعت متروکه و خالی از سکنه می‌گردند. این مسئله باعث بی استفاده شدن این بناها شده و تخریب آنها را امری اجتناب ناپذیر نموده است.

بسته‌های تشویقی در راستای رونق ساخت وساز

نائینی تاکید کرد که با توجه به شرایط اسفناک بافت تاریخی کشور، ارائه بسته‌های تشویقی در راستای رونق ساخت و ساز می‌تواند راهکاری مناسب برای بهبود این وضعیت باشد که هرچه سریع‌تر باید آماده و انجام شود.

این مقام در پایان سخنان خود تاکید نمود که بسته‌های تشویقی جدید جهت احیا و مرمت بافت‌های تاریخی در دست تدوین می‌باشد. البته این مسئله با همکاری وزارت محترم میراث فرهنگی و گردشگری انجام خواهد شد.

امید است که روند اهدای این بسته‌ها زودتر نهایی شده تا بتوانیم بافت تاریخی کشورمان را نجات دهیم. پس از تدوین طرح بسته‌های تشویقی بازسازی و مرمت ابنیه تاریخی باید آن را به شورای عالی معماری و شهرسازی ارسال کرد تا از ظرفیت موجود در بافت تاریخی کشور جهت ارتقای هویت نسل جوان ایرانی استفاده شود.

ابنیه تاریخی کشور | مجله سازه
ابنیه تاریخی کشور

بنابراین علاوه بر ایجاد مسکن بیشتر در بازار فعلی، چرخ اقتصاد در شهرهای تاریخی به گردش درآمده و موجب درآمدزایی برای ساکنان بومی این مناطق خواهد شد.

ژاپن، الگویی مناسب جهت احیای بافت تاریخی ایران

معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام نمود که تنها در شهر اصفهان، حدود 4851 هکتار بافت تاریخی وجود داشته اما تراکم جمعیت آنها در ازای هر هکتار فقط ۷۲ نفر و تعداد واحدهای مسکونی ۲۳ واحد می‌باشد.

در نتیجه، این بافت‌های تاریخی به محله‌های خلوتی تبدیل شده که در صورت عدم رسیدگی به آنها فراموش خواهند شد.

سرمایه گذاری روی بافت تاریخی

در بخش دیگری از صحبت‌های محمد آئینی بر ظرفیت بالای بافت تاریخی جهت تولید مسکن اشاره شده و لزوم تسهیل شرایط برای ورود سرمایه گذاران مشخص گردیده است.

این مقام مسئول ضمن درخواست بسته‌های تشویقی از وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و استانداری‌ها درخواست کرد که جرائم غیرضروری این مناطق تعدیل شده تا شرایط احیا، مرمت و ساخت و ساز مهیا گردد.

زیرا طبق صحبت‌های دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، حداقل تعداد پروانه‌های ساختمانی که از سوی شهرداری‌ها صادر شده‌اند متعلق به بافت‌های تاریخی بوده است. البته بر اساس آمارهای موجود، حدود 80% از تسهیلات نوسازی بافت فرسوده به بافت‌های تاریخی کشور تعلق دارد.

کار تیمی، نقطه قوت صنعت ساختمان

همچنین طبق صحبت‌های آئینی اکثر بافت‌های تاریخی به علت وجود محدودیت‌های جاری از چرخه اقتصادی حذف گشته که مانعی برای ورود بسیاری از سرمایه گذاران به این بافت شده است.

بافت تاریخی اصفهان | مجله سازه
بافت تاریخی اصفهان

وی در ادامه اظهار داشت که شهرداری‌ها باید برای نجات بافت‌های قدیمی، دست به کار شده و حیات اقتصادی را به این مناطق بازگردانند. این تنها راهی است که می‌توان بافت تاریخی را احیا نمود.

برخلاف کشور ما در اکثر کشورهای دنیا، بافت تاریخی شلوغ‌ترین و سرزنده‌ترین ناحیه شهرها شناخته شده و زندگی در آنها موج میزند.

اما زندگی در بافت تاریخی ایران جریان نداشته و این مناطق صرفاً به محل بازدید علاقه مندان و توریست‌ها مبدل گشته است که با خلوت شدن آنها، این بازدیدها نیز کاهش یافته است.

 

پریسا دادخواه

دیدگاهتان را بنویسید