صفحه اصلی > فناوری : هوشمندسازی ساختمان چیست؟

هوشمندسازی ساختمان چیست؟

هوشمندسازی ساختمان چیست | مجله خبری سازه

هوشمندسازی ساختمان راهی‌ برای راحتی و امنیت ساکنین است که طبق سخت افزارها و نرم افزارهای هوشمند عمل می‌کند. به طوری که به صورت هوشمندانه و با زمان بندی هفتگی یا کنترل و نظارت بر تجهیزات الکتریکی توسط کاربران می‌توان این کار را انجام داد. این سیستم راه حلی برای کاهش مصرف انرژی و هزینه‌ها برای تمامی ساختمان‌ها است.

یکی از امکانات جذاب که می‌توان به آن اشاره کرد، کنترل از راه دور سیستم‌های تهویه، روشنایی و امنیتی است که دیگر نیاز نیست برای تنظیم آن‌ها در ساختمان حضور داشته باشید و قبل از رسیدن به ساختمان یا ویلای خود می‌توانید کنترل و مدیریت آن را انجام دهید. اطلاعات و داده‌ها قابلیت ذخیره سازی دارند و تغییرات و میزان مصرف را می‌توان به صورت نمودار مشاهده کرد.

مجله سازه ، در این مطلب به نحوه عملکرد، اجزای اصلی و مزایا و چالش‌های هوشمندسازی پرداخته است. برای کسب اطلاعات بیشتر درخصوص فناوری‌های صنعت ساختمان با ما همراه باشید.

نحوه عملکرد سیستم هوشمندسازی خانه

کنترل دما، سرمایش، تهویه، روشنایی و دیگر سیستم‌های مهم ساختمان از وظایف مهم سیستم هوشمندسازی است و سیستم‌های اتوماسیون در صورت بروز مشکل به مدیران ساختمان هشدار داده تا قبل از ورود ساکنان و مسئولان به شکل هوشمندانه شرایط را کنترل و رفع نماید.

نحوه عملکرد سیستم هوشمندسازی ساختمان | مجله خبری سازه

اجزای اصلی سیستم هوشمندسازی

اجزای اصلی این سیستم از چند مؤلفه‌ اصلی تشکیل شده که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.

حسگرها و سنسورها

حسگرها و سنسورها از مؤلفه های این سیستم بوده و در سیستم های مختلف متفاوت هستند که در زیر به چند نمونه اشاره شده است.

روشنایی:  سنسور حضور و حرکتی- سنجش لوکس محیط- کلیدهای چندکاره لمسی یا فشاری

سرمایش و گرمایش: ترموستات و سنسورهای دمایی- سنسور رطوبت- سنسور Co2

شید و پرده برقی: سنسور لوکس سنجش نور خورشید- تایمر هفتگی- سنسور باد- سنسور چندکاره ایستگاه هواشناسی

تاسیسات موتورخانه: مستغرق و جداری دما- سنسور نشت گاز- سنسور نشت آب- تایمر هفتگی تصفیه آب استخر و جکوزی

سیستم‌های امنیتی و نظارتی: سنسورهای حرکتی- سنسور شکست شیشه- مگنت بازشوی درب و پنجره- سنسورهای بیومتریک و سنسورهای لیزری تردد

عملگرها و کنترلرها

از دیگر مؤلفه‌های این سیستم، عملگرها و کنترلرها هستند. عملکرد این بخش مانند عملکرد مغز است، به طوری که داده‌ها به وسیله کنترلرها از سنسورها دریافت شده و قطع و وصل کردن تجهیزات برقی را با رله‌های برقی انجام می‌دهند. همچنین عملگرها در تابلوها و کلیدهای برقی نصب می‌شوند که از پرکاربردترین‌های آن‌ها می‌توان از فنکوئل‌های سه دور و دیمرها نام برد.

سرور و رابط گرافیکی

کاربران با مؤلفه‌های سرورهای هوشمند و رابط‌های گرافیکی می‌توانند با نصب اپلیکیشن بر روی موبایل یا تبلت خود، سیستم هوشمند را کنترل کنند. از رابط‌های گرافیکی برای پروژه‌های کوچک و متوسط و از سرور برای پروژه‌های پیشرفته استفاده می‌شود. امکان نظارت در هر نقطه دنیا و با اتصال به اینترنت امکان‌پذیر است. بدین ترتیب در صورت بروز مشکل پیغامی بر روی گوشی ساکنین ارسال می‌شود که مدیران به راحتی می‌توانند به آن رسیدگی کنند.

مزایا و چالش‌های هوشمندسازی ساختمان چیست

سیستم هوشمندسازی در ساختمان مزایا و چالش‌های خود را دارد که از جمله مزایای آن می‌توان به سیستم امنیتی و نظارتی، کاهش مصرف انرژی و هزینه‌ها، سازگاری با تجهیزات جدید و به روز، افزایش ارزش دارایی و افزایش امنیت اشاره کرد.

با وجود اینکه یکی از چالش‌های آن، افزایش هزینه در اجرای زیرساخت و اقدامات عملیاتی تاسیسات برق ساختمان بوده ولی می‌توان گفت امنیت اموال، منابع و دارایی‌های افراد ساکن در ساختمان را نیز تامین می‌کند. از دیگر چالش‌های این سیستم، برنامه‌ریزی شرکت مجری هوشمندسازی است، زیرا با وجود برندهای معتبر و با کیفیتی که مالکان یک پروژه تهیه کرده اند، ممکن است برنامه نویسی و اجرای سیستم هوشمند ضعیف بوده و خروجی مورد پسند مشتریان نباشد.

آخرین چالش هم سرعت زیاد پیشرفت تکنولوژی است، به طوری که پس از دو دهه استفاده این سیستم منسوخ می‌شود و نیاز است استراتژی مشخصی جهت ارتقا یا تعویض برخی از قسمت‌های سیستم هوشمند در نظر گرفته شود.

مزایا و چالش‌های هوشمندسازی ساختمان | مجله خبری سازه

سخن آخر

در آینده نه چندان دور همه در پروژه‌های ساختمانی خود از سیستم‌های هوشمند استفاده خواهند کرد. هوشمندسازی ساختمان راه‌حلی عالی برای کنترل سیستم‌ها و تجهیزات ساختمان است که افزایش آسایش و امنیت را بدون دخالت انسان برای ساکنین فراهم می‌آورد.

دیدگاهتان را بنویسید